Het Geheim Van Betere Marketingresultaten

Vertrouw Op Je Eigen Weg door op in Marketing

Vrij naar Agatha Brouwer

Als marketeers zijn we geprogrammeerd om voortdurend te volgen en te bevragen wat we doen. Dit is een van de ruggengraat van het creëren van een goede marketingstrategie; je moet het in de loop van de tijd kunnen herhalen en verbeteren.

Maar hier kan die training ons op een dwaalspoor brengen.

Een klein achtergrondverhaal voor de context: ik werk al meer dan 15 jaar in digitale marketing (voornamelijk B2B-softwaremarketing) en ik coach solopreneurs bij hun marketing en help hen bij het lanceren van hun bedrijf.

In mijn dagelijkse werk beschik ik over veel middelen (budget, hulpmiddelen, enz.) die ik kan gebruiken om hypothesen te maken en deze te testen. In mijn eigen bedrijf zijn mijn middelen veel beperkter.

In de loop van de tijd heb ik geleerd dat ik voorzichtiger moet zijn met de veranderingen die ik aanbreng in de marketing van mijn bedrijf, omdat ik met minder middelen werk en mijn publiek niet in verwarring wil brengen door voortdurend mijn tactieken te veranderen. Ik wil mezelf ook niet te dun verspreiden door te veel strategieën na te jagen.

Vertrouw op je eigen weg

Er valt iets te zeggen over het creëren van een echt geweldig strategie- en marketingplan. Maar als je dat eenmaal hebt gedaan en ermee bent begonnen, moet je erop vertrouwen dat het genoeg is.

Om het bot te zeggen: je moet jezelf uit de weg gaan!

Ik heb deze les keer op keer geleerd in mijn bedrijf.

Het komt waarschijnlijk omdat ik zoveel jaren marketingervaring op zak heb, maar zodra ik een nieuwe campagne lanceer – of zelfs maar één sociale post – wil ik weten wat er gebeurt.

Ik wil alles volgen en kijken of het werkt. Vaak betekent dit ook dat je weerstand moet bieden aan de drang om het een of het ander aan te passen.

Data. Schmata.

De harde waarheid over het bezitten van een eigen bedrijf is dat je niet altijd toegang heeft tot alle gewenste gegevens.

Hetzelfde geldt voor bedrijfsmarketing. U beschikt misschien over een deel van de gegevens, maar het kan een gedeeltelijk beeld zijn, zelfs als je investeert in luxe tools.

Het kan zijn dat iemand jouw site heeft bezocht en een bepaalde pagina heeft bekeken, maar dat je niet over alle gewenste gegevens beschikt. (Je weet bijvoorbeeld welk bedrijf er is geweest, maar niet de specifieke persoon.)

En ik snap het helemaal. Je hebt zojuist iets nieuws gelanceerd en je bent enthousiast. Je wilt weten hoe het gaat, maar je moet geduld hebben.

En soms moet je er blind op vertrouwen dat het uiteindelijk allemaal goed komt.

“Maar mijn marketing werkt niet!”

Ik word voortdurend verrast door nieuwe leads die binnenkomen voor mijn bedrijf.

Verrast is misschien een groot woord. Maar je begrijpt mijn punt.

Ik heb weken gehad waarin ik tegen mezelf zei: “Ik denk niet dat mijn marketing werkt...”

En dit komt van iemand die nieuwe ondernemers helpt met hun mindset. (ha!)

En dan, bijna als een uurwerk, krijg ik op magische wijze iemand die vraagt hoe ze met mij kunnen samenwerken.

Het is alsof het universum zegt: “Ik hoor je, ik hoor je twijfel, en hier is het bewijs dat je ongelijk hebt!”

Ik denk dat de reden hiervoor is dat we gewoon niet alles kunnen volgen wat er gebeurt als gevolg van onze marketinginspanningen.

Ja, we kunnen zien dat we bezoekers op onze website hebben met behulp van Google Analytics, maar wie weet wat er nog meer buiten onze site gebeurt?

Je kunt absoluut een UTM-code maken, maar dat werkt alleen voor sommige dingen die je doet.

Je hebt geen idee welke gesprekken er om je heen plaatsvinden, vooral als ze niet online plaatsvinden.

En om niet te diep te gaan, maar een klein beetje ervan is gewoon twijfel – twijfel of wat ik doe genoeg is, dat ik genoeg ben (als je het aan de getrainde levenscoach in mij vraagt).

Ik wil niet dat je mij verkeerd begrijpt. Ik bid niet alleen dat iemand mijn website zal vinden. Ik steek veel energie in mijn marketing en weet over het algemeen welke strategieën het beste voor mij werken. Het is alleen zo dat een deel van wat op mijn pad komt, niet altijd zo duidelijk is.

Vijf marketingcampagnes zijn beter dan één

Het andere dat ik wil vermelden is dat je inspanningen in de loop van de tijd toenemen. Wanneer je jouw bedrijf voor het eerst start, staat er mogelijk een flinke hoeveelheid content op internet.

Uiteindelijk worden dit tientallen assets, een website vol artikelen, videos en een podcast. Ik spreek hier misschien uit persoonlijke ervaring!

Dus als iemand je vindt, vindt hij een overvloed aan inhoud die hem of haar helpt een betere beslissing te nemen over de samenwerking met u. Het helpt ook jouw vrienden en kennissen je door te verwijzen.

Onlangs nam een van mijn oude collega's contact met mij op met vragen over mijn coaching. Ze kenden mijn bedrijf al, maar omdat er veel inhoud beschikbaar was, konden ze gemakkelijk over mij nadenken.

Het punt dat ik hier probeer te maken is dat het opbouwen van merkbekendheid tijd kost, en hoe meer je op de markt brengt, hoe meer je achterover kunt leunen en erop kunt vertrouwen dat je marketing zijn werk zal doen. Houd op met alles in twijfel te trekken

Als je dit leest, heeft je waarschijnlijk al jouw due diligence gedaan bij het opstellen van jouw marketingplan en -strategie. Dit betekent dat je het nu kunt uitvoeren en vervolgens eenstap terug.

Door alles in twijfel te blijven trekken (hallo mede-perfectionist!) blijf je alleen maar in twijfelachtige energie. Het is één ding om te betwijfelen om strategisch te zijn; het is iets anders om voortdurend dingen in twijfel te trekken of opnieuw te doen, ten koste van je inspanningen.

Potentiële klanten voelen zich aangetrokken tot vertrouwen en zekerheid. Als ze zien dat je herhaaldelijk je strategie of boodschap verandert, raken ze in de war en gaan ze verder.

Dus doe je marketing-ding en geloof dat er iets gebeurt, zelfs als je het niet meteen kunt zien.

Natuurlijk, houd bij wat je kunt. Maar besef ook dat niet alles te volgen is, en dat een beetje verwondering en verrassing soms nuttig zijn.

De dagen dat ik mijn e-mail open en zie dat iemand anders mijn sollicitatieformulier heeft ingevuld, doen me altijd glimlachen.

Ook al werk ik om de een of andere reden niet met hen samen.

Het is een teken uit het universum dat mijn marketing werkt, ook al geloof ik het zelf niet altijd.

Herstellende perfectionisten hebben ook de neiging om een beetje het imposter-syndroom te hebben, zelfs als we heel veel bewijs hebben dat ons werk de wereld beïnvloedt.

Dus ik neem elke herinnering die ik kan krijgen!